El Globus

Bloc d'aula de Ciències Socials de 1r d'ESO de l'IES. Binissalem



La translació de la Terra és un moviment de translació de la Terra al voltant del Sol. La Terra està massa lluny del Sol com per a caure-hi a dins, però massa a prop com per a escapar-se de la seva acció gravitatòria. Es manté, dons, en un punt d'equilibri segons les masses d'ambdós cossos, a més dels dels altres cossos celestes propers que hi puguin afectar. La celeritat d'aquest moviment és constant, d'uns 29'5 km/s, però en canvi es produeix una acceleració angular que és la que produeix que la traslació no sigui rectilínia. La forma de la trajectòria és la d'una el·lipse. El Sol es troba a un dels dos focus de l'el·lipse. La Terra triga un any en fer una volta completa.
En aquest moviment podem considerar que la Terra es comporta com a un punt (cinemàtica del punt) i seguir un model més simple que el del sòlid rígid (cinemàtica del sòlid rígid). Algunes persones pensen que aquest moviment explica les estacions de l'any, però les distàncies major i menor de la Terra i el Sol en aquest moviment no són prou grans com per a això, i a més no concorda amb el fet que, en un mateix instant, a un hemisferi terrestre sigui estiu mentre que a l'altre sigui hivern. Les estacions es deuen al moviment de precessió, explicat més endevant.
Normalment no es considera, perquè és tan petit que hom el simplifica a negligible, però en realitat el moviment de translació, més que una el·lipse tancada és una mena d'espiral el·líptica, ja que cada any aquesta és una mica més propera al Sol i no exactament a la mateixa distància.

A continuació teniu una animació sobre el que és el moviment de traslació de la Terra al voltant del Sol



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un poc de música?